Tatuoinnin hoito-ohje

Älä koske tuoreeseen tatuointiin likaisilla käsillä! Pese kädet aina hyvin ennen tatuoinnin käsittelyä!


Haavakalvo:

Poista haavakalvo tatuoinnin päältä 1-3:n vuorokauden kuluttua tai mikäli kalvo irtoaa joltain reunalta, eikä ole enää tiiviisti paikallaan. Haavakalvon alle voi kertyä kudosnestettä, verta ja väriä, tämä on normaalia, eikä sitä tarvitse säikähtää. Haavakalvo suojaa tatuointia epäpuhtauksilta, mutta hengittää läpi, joten paranemisprosessi alkaa heti hyvässä suojassa. Voit käydä suihkussa normaalisti kalvon kanssa.
Poista kalvo aina juoksevan veden alla! Kalvoa poistaessa on normaalia että sen mukana näyttää lähtevän väriä. Pese tatuointi annetun ohjeen mukaan.

Sidetaitos:

Mikäli tatuoinnin päälle on laitettu sidetaitos, poista se viimeistään 4 tunnin kuluttua tatuoinnin tekemisestä ja pese tatuointi annetun ohjeen mukaan.

Kelmu:

Poista kelmu 1-2 tunnin kuluttua ja pese tatuointi annetun ohjeen mukaan.


 • Pese tatuointi juoksevan veden alla ja puhdista hellävaraisesti sopivalla pesunesteellä aamuin illoin ja kuivaa talouspaperilla painellen, älä pyyhi tai hankaa!
 • Levitä päälle ohut kerros tarkoitukseen soveltuvaa voidetta 3-5 kertaa päivässä hellästi taputellen, vähintään kymmenen päivän ajan.
 • Mitä paremmin tatuointi pysyy kosteutettuna, sitä ohuempi rupi siihen kehittyy.
 • Älä kuitenkaan laita voidetta liikaa kerralla, sillä liian paksu kerros tukkii ihohuokoset, aiheuttaa ärsytystä ja voi yhtälailla tehdä ruven paksuksi.
 • Älä raavi tai revi rupea! Tatuointi saattaa paranemisvaiheessa kutista voimakkaastikin, mutta sitä ei tule raapia, jottei rupi irtoa ennen aikojaan ja vie väriä mennessään.
 • Rupea/tatuointia tulee suojella myös hikoilulta, hankaukselta, uimiselta ja saunomiselta. Liikuntaa kannattaa harrastaa harkiten, sillä rupi ei jousta ja saattaa revetä ihon kiristyessä liikkeen myötä.
 • Kun rupi on lähtenyt voit jatkaa tatuoinnin hoitamista kevyemmällä perusvoiteella, kunnes tatuointi on kokonaan parantunut. Tatuoinnin paranemisaika vaihtelee viikosta kuukauteen riippuen mm. tatuoinnin koosta, sijainnista, ihosta ja hoidosta.
 • Tatuoidun ihon hoitaminen perusvoiteella myös parantumisen jälkeen auttaa värien säilymisessä ja kirkkaana pysymisessä ihon voidessa hyvin!
 • Tuore tatuointi on hyvä suojata suihkun ajaksi paksummalla kerroksella voidetta, jolloin saippuat eivät pääse niin suoraan kontaktiin tatuoinnin kanssa. Pese ja hoida tatuointi suihkun päätteeksi annetun ohjeen mukaan.
 • Kalvon/sidetaitoksen/kelmun pois ottamisen jälkeen tatuointia ei tarvitse enää erikseen suojata, ellei se ole vaarassa altistua epäpuhtauksille. Puhdista ja levitä tatuoinnin päälle voidetta juuri ennen kuin suojaat sen sidetaitoksella tai kelmulla ja heti sen pois ottamisen jälkeen. Pidä sidetaitosta/kelmua korkeintaan nelisen tuntia kerrallaan tai max. yön yli.
 • Älä käytä desinfiointiaineita tatuoinnin hoitoon, sillä ne kuivattavat ja ärsyttävät ihoa pitkään käytettyinä.
 • Älä päästä lapsia tai eläimiä kosketuksiin parantuvan tatuointisi kanssa.
 • Suojaa parantuva tatuointi aina auringolta vaatetuksella ja vältä solariumia puolen vuoden ajan, sillä uusiutuva iho on ohutta ja palaa herkästi. Parantuvaan tatuointiin ei saa laittaa aurinkovoidetta! Parantunut tatuointi kannattaa suojata auringolta mahdollisimman korkealla suojakertoimella (SPF 50), sillä auringon uv-säteily hajoittaa värejä ja vahingoittaa ihoa.

Tatuoinnin hoitamatta jättäminen tai vääränlainen hoito voivat johtaa komplikaatioihin ja pilata tatuoinnin!
Noudata saamiasi ohjeita ja kysy, jos mikään asia mietityttää.
Tatuoinneilla on puolen vuoden väritakuu, mikäli hoito-ohjeita on noudatettu!